Kedves èrdeklődő! Ìgy kereshet a leggyorsabban az oldalon...
help text filter image
Szűrés kategória alapján
A keresési kategória kiválasztásával gyorsabban hozzáfér a kívánt keresési eredményhez és a szűrők alkalmazásával a további részletekhez is.
  • Monokészitmények
  • Termékek
  • Weboldal tartalom
  • arhívált irodalom
help text input image
Search Term
A keresés lehetséges : a monokészítmények neve alapján (pl. Arnica montana), szinoníma alapján (pl. Brechnuß), Termékszám alapján (pl. 9001366), Család (pl. Nozóda), Scholten Nr. (pl. 665.24.08). Mindíg a zöld mezőben látható az egyes készítményeknél a szer fő neve.

Golyócskák

Golyócskák
méretben kicsik, de erős hatásúak
globuli-remedia.jpg

Ki ne ismerné a homeopátiából a kis fehér golyócskákat más néven globulusokat? Oly aprók és mégis oly hatékonyak – a homeopátia hívei egyetértenek ebben.

A golyócskák sok szenvedő számára hoztak már enyhülést, legyen szó az Arnica montana-ról, sérülések esetében, az Euphrasia-ról, amikor a pollenidőszak könnyeket fakaszt, vagy a Nux vomica-ról, amikor a gyomrunk háborog. Még akkor is, ha a homeopátia kritikusai ragaszkodnak ahhoz, hogy nincs tudományos bizonyíték a homeopátiás gyógyszerek hatékonyságára, és hogy a golyócskák csupán cukorgolyók és ugyanolyan hatástalanok. A tapasztalat azonban teljesen mást mutat.

 

Méreg vagy ellenméreg?

Már az ókori orvoslásban azt feltételezték, hogy a betegségeket olyan mérgek okozzák, amelyek idővel felhalmozódtak a testben. Míg az ókorban az elsődleges cél az volt, hogy eltávolítsák ezeket a mérgeket vagy ellenszert találjanak, Samuel Hahnemann, aki 1796-ban dolgozta ki a homeopátia alapjait, ellentétes álláspontot képviselt. A homeopátia általa megfogalmazott hasonlósági elve azt állítja, hogy hasonló a hasonlóval gyógyítható. Egy egyénileg kiválasztott „irritáló hatású” anyag aprócska adagja stimulálja a test védekezőképességét a nagyobb „szenvedés” leküzdése érdekében. A homeopátiás golyócskák tehát aktiválják az immunrendszert. Ez azonban csak akkor működik, ha a kiválasztott gyógyszer hasonló tüneteket okoz egészséges embereknél, mint amelyek a beteg embereknél jelentkeznek.

Kissé leegyszerűsített példa:
Valaki álmatlanságban, túlzott idegességben, gondolattolulásban szenved, szívdobogás érzése és ideges remegése van. Ilyen esetben a Coffea tosta (kávéból előállított homeopátiás készítmény) segíthet, mivel a túlzott mértékű kávéfogyasztás nagyon hasonló tünetekhez vezet.

 

Golyócska – a kevesebb, több

A homeopátia egy másik sajátossága a hasonlóság elve mellett az a tény, hogy a kezelés során a kevesebb, az valójában több. Feltéve, hogy a meglévő panaszok alapján egyénileg választották ki a helyes homeopátiás szert, az „irritáló anyag” igen kis mennyisége elegendő lesz ahhoz, hogy gyógyító ellentámadásra ösztönözze a szervezetet. Ez a szkeptikusok fő támadási pontja is, akik azzal érvelnek, hogy ha az eredeti gyógyszerből semmi nem marad, akkor az már nem is működik. Amit azonban ők figyelmen kívül hagynak, az a homeopátiás golyócskák előállításának sajátságos módja. Neves tudósok szerint ez lehetőséget nyújt arra, hogy a forrásanyagban lévő információkat átvigyék a golyócskákra.

 

Amikor az információ gyógyít

A homeopátiás gyógyszereket egy bizonyos folyamat során állítják elő, „potenciálják” (a latin potentia szóból – hatalom, hatásosság). A potenciálás elve a kiindulási anyagok lépésről lépésre történő feldolgozásából áll. Azt feltételezzük, hogy ezzel a különleges előállítási módszerrel az információ átvihető a kiindulási anyagról a homeopátiás gyógyszerre.

Különböző potenciálási típusok vannak, amelyeket betűkkel jelölünk: D, C, FC, K, Q vagy LM. A betű utáni szám a potenciálási lépéseket jelöli. Például a Belladonna C30 azt jelenti, hogy a nadragulya kivonatát 30 potenciálási lépésnek vetették alá, amely során 10-szer rázták és 1:100 arányban hígították lépésenként.

 

Mik a globulusok (golyócskák)? 

Amint a latin név is sugallja (globulus = golyócska), a globulusok kis méretű golyócskák, amelyek közönséges háztartási cukorból (répacukorból, szacharózból) készülnek és amelyeket homeopátiás hatóanyaggal itatnak át. A cukor mennyisége annyira kicsi, hogy a bevitel biztonságos a cukorbetegek számára is. Léteznek azonban olyan golyócskák is, amelyek cukorpótlóból, úgynevezett xilitből készülnek. Mivel tejcukrot nem használnak a golyócskák előállításához, laktózintoleranciában szenvedők is biztonságosan szedhetik a homeopátiás golyócskákat. 

A homeopátiás gyógyszer potenciájától függően különféle méretű golyócskák léteznek (1,3–6 mm). A golyócskák különösen népszerűek a gyermekek körében, akiknél a homeopátiás cseppek alkoholtartalmuk miatt nem alkalmazhatóak. A kis golyócskákat szívesen veszik be és szopogatják el. 

A golyócskák igen kis tömegük révén könnyen szállíthatók. Egy gramm körülbelül 500 darab 1-es méretű golyócskának felel meg.

A homeopátiás gyógyszerkönyv (HAB) nagyon pontosan leírja a homeopátiás gyógyszerek előállításának szabályait. Ezek kötelező érvényűek minden gyártóra vonatkozóan.

 

Mit kell figyelembe venni a homeopátiás kezelés során?

A homeopátia precíz, testre szabott munkát igényel. Ez azt jelenti, hogy csak az igazán egyedileg kiválasztott gyógyszer adhatja meg a kívánt lökést a gyógyuláshoz. Ezért tapasztalt homeopatától kell tanácsot kérni. Mindemellett egy homeopátiás öngyógyításról szóló könyv segíthet kisebb sérülések vagy egyszerűbb, nem kritikus állapottal járó akut betegségek esetében. A Remedia honlapján hasznos ötleteket talál erre vonatkozóan.

 

Globulusok (golyócskák) – Helyes adagolás

Általában egy adagként 3–5 golyócskát szokás bevenni. Ez az adag akut esetekben többször is megismételhető, felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. Mivel a homeopátiás gyógyszerek segítségével információt továbbítunk, a túl nagy adagok bevételének nincs értelme, és ez a hatást sem fokozza. Ha néhány nap elteltével sem észlelhető javulás, mindig kérjen tanácsot egy tapasztalt homeopatától.

Nemkívánatos hatások léphetnek fel, ha valaki magas potenciájú szert szed (például olyat, amelynél több mint 30 potenciálási lépést hajtottak végre), és ha túl gyakran vagy túl hosszú ideig szed egy homeopátiás szert. Ezért ilyen esetekben is szakember tanácsát kell kérni.

 

A golyócskák eltarthatósága

A golyócskák eltarthatósági ideje 5 év; ugyanakkor szeretnénk arra is rámutatni, hogy az 1900 előtti történelmi gyógyszerkészítmények továbbra is erőteljes hatásúak (Dunham, Boericke és Tafel stb.).

 

Különböző méretű homeopátiás golyócskák

8-as méretű golyócskák HAB 2018 5 db/g   Szacharóz
5-ös méretű golyócskák HAB 2018     Szacharóz
3-as méretű golyócskák HAB 2018 110 – 130 db/g C potencia
D potencia
FC potencia
K potencia
Szacharóz
2-es méretű golyócskák HAB 2018     Szacharóz
1-es méretű golyócskák HAB 2018 470 – 530 db/g LM potenciák Szacharóz
mikroglobulusok (mikrogolyócskák) Organon 6. kiadás 1600 db/g Q potenciák Szacharóz/erősség