Kedves èrdeklődő! Ìgy kereshet a leggyorsabban az oldalon...
help text filter image
Szűrés kategória alapján
A keresési kategória kiválasztásával gyorsabban hozzáfér a kívánt keresési eredményhez és a szűrők alkalmazásával a további részletekhez is.
 • Monokészitmények
 • Termékek
 • Weboldal tartalom
 • arhívált irodalom
help text input image
Search Term
A keresés lehetséges : a monokészítmények neve alapján (pl. Arnica montana), szinoníma alapján (pl. Brechnuß), Termékszám alapján (pl. 9001366), Család (pl. Nozóda), Scholten Nr. (pl. 665.24.08). Mindíg a zöld mezőben látható az egyes készítményeknél a szer fő neve.

Q-potencia

Homeopátiás Q potenciák előállítása
globuli-homoeopathie.jpg

Ennek az 50 000-es potenciának az előállítása Hahnemann életének utolsó szakaszában történt felismerésére vezethető vissza, amelyet az Organon 6. kiadásának 270 §-ban határozott meg.

Lényege a mikroglobulusok, más néven 0-s méretű golyócskák (1600 db/gramm) használata. Ebben az összefüggésben Hahnemann mákszemnagyságú cukorgolyócskáról ír és a C3-as friss növényi dörzslemény módszerének alkalmazásáról.

 

Q potenciák előállítása

1:50 000 arányú hígítás a HV59 HAB szerint

 • Először is egy C3-as dörzslemény (trituráció) készül – minden egyes lépés elkészítési ideje 1 óra –, amelyet a Q1-es potencia előállításához először feloldunk 1:500 arányban 15%-os (m/m) alkoholban.
 • Ezután az oldat 1 cseppjét 1:100 arányban felhígítjuk 86%-os (m/m) alkohollal és erőteljesen összerázzuk 100-szor (nem 10x, ahogy a D és C potenciáknál).
 • Az oldat 1 cseppjével megnedvesítünk 500 mikrogolyócskát (0-s méretű golyócskát), majd levegőn szárítjuk.
 • A hígítási lépések egymást követő sorozata révén elérjük az 1:50 000 hígítási arányt, és ezáltal a hígítási sor első potenciáját, a Q1-et.

 

További potenciák előállításához a D és a C potenciasorhoz képest kissé eltérő eljárásokra van szükség.

 • A Q2-es hígításhoz először feloldunk egy Q1-es potenciájú golyócskát 1 csepp vízben.
 • A kapott oldatot ezután 100 csepp 86%-os (m/m) alkohollal keverjük össze, és 100-szor erősen rázzuk.
 • Ezután a mikrogolyócskákat 1:500 arányban az oldattal átnedvesítjük majd szárítjuk.

 

További potenciafokok

A további potenciákat hasonló módon állítjuk elő. Mivel a Q potenciákat általában nem szokás közvetlenül bevenni, a Q potenciájú golyócskákat fel kell oldani, Q hígításokat hozva létre.

A Q potenciájú oldatok előállításához a kívánt potenciájú 1 golyócskát 10,0 ml 15%-os (m/m) alkoholban kell feloldani.

Az oldat potenciája megegyezik a feloldott golyócska potenciájával.

 

Q potenciák alkalmazása

A Q potenciájú gyógyszerek szedése esetén figyelembe kell venni, hogy a golyócskákat csak kivételes esetekben és az orvossal folytatott konzultációt követően szabad közvetlenül bevenni. Általában a golyócskából készült alkoholos oldatot kell alkalmazni. Q potenciájú golyócskák felírása esetén a bevételhez szükséges oldatot általában magának a betegnek kell előállítania.

Q potencia felírása esetén laboratóriumunkban az előírásoknak megfelelően feloldunk 1 golyócskát egy barna üvegben. Az üveget a pereméig feltöltjük, hogy elkerüljük a szállítás közbeni véletlenszerű dinamizálást. Alkalmazás előtt a beteg kiönti az oldat kb. 1/3-át, és minden bevétel előtt tízszer ütve-rázza. Az oldat alkoholt tartalmaz tartósítás céljából, illetve ezáltal könnyebben kicsepeg a csepegtetőn keresztül (lásd a 2. ábrát).

 

A Q potenciák helyes szedése

Q potenciák – golyócskák

Q potenciák – hígítások

Difference between Q and LM-Potencies
Q potenciák LM potenciák
0-s méretű golyócskák (1600 db/gramm) 1-s méretű golyócskák (500 db/gramm)
C1–C3: a kiindulási anyag dörzsleménye C1–C2: főként őstinktúrából állítják elő és ütverázzák
C3: folyékony gyógyszeralapanyagok dörzsleménye
Energetikailag magasabb szint, mivel a kiindulási anyagot dörzsölik el

Energetikailag alacsonyabb szint*
(ez csak akkor érvényes, ha a kiindulási anyag  folyékony, tehát őstinktúrák és oldatok esetében)

Más terápiás spektrum:

0-s méretű golyócskák
a kiindulási anyagot eldörzsölik

Más terápiás spektrum:

1-es méretű golyócskák
a kiindulási anyagot többnyire felrázzák

A golyócskák feloldása bevétel előtt A golyócskák közvetlen bevétele

 

*A kiindulási anyag formájától függően az LM potenciák esetében különböző lehetőségek vannak. A legegyszerűbb eset, amikor a kiindulási anyag növényi őstinktúra, amely hagyományos értelemben nem dörzsölhető, ezért bizonyos változtatásokra van szükség az 1:50 000 arányú hígítás előállításához, a Q potencia példájánál maradva. Ebben az esetben a C1 és C2 potenciát szokás szerint állítják elő az őstinktúrából, a C3-as potenciát pedig a folyékony gyógyszeralapanyagból, azaz elkeverik és szárítják, ami nem a hahnemanni értelmezést követi. A módszer további része nem különbözik a Q potenciáknál alkalmazott eljárástól. Ebben az összefüggésben a zavart különösen az okozza, hogy a Hahnemann szerinti dörzsleményekből is készíthetők LM potenciák. Ilyen esetben a különbség csak a golyócskák méretében van, a kiindulási anyag előállítási módja viszont nem különbözik.

Learn more További kérdései vannak? Ide kattintva megtekintheti a Q és LM potenciákkal kapcsolatos GYIK kérdéseket